miércoles, 18 de agosto de 2021

Polinyà és el fidel reflex del que està passant amb la sanitat pública de Catalunya.

 

Com molts altres pobles, Polinyà és el fidel reflex del que està passant amb la sanitat pública de Catalunya.

Només amb el fet de detectar on i com neixen les retallades de la sanitat pública, ja ens aclareix l'ocorregut en els últims anys. Perquè no és que vinguem de la millor sanitat possible, però sí que veníem d'una millor sanitat pública que l'actual.

A tot això, va arribar la crisi del 2008 i tot es va tensar. Els que busquen privatitzar-la van treballar per vulcanitzar el sistema públic per a esdevindré les grans retallades mai vists. L'erosió consistia en el fet que els enemics del públic treballessin per a afeblir-la i portar-la al seu pitjor estat, amb l'objectiu de generar un afebliment important de manera que els usuaris del sistema públic de salut es veiessin en la necessitat de marxar a un servei privat.

Així, doctor i doctora jubilada o malalta, mai més es van reemplaçar. Es va atacar els salaris dels professionals. Van eliminar els suplents i, igual que a Polinyà, van deixar sense Ginecologia a molts. Altres pobles van perdre els serveis nocturns, les urgències van reduir el servei en període vacacional, etc. Etc.

Aquesta maniobra va consistir a crear el màxim de descontentament i fomentar una estampida social cap a les asseguradores i clíniques privades. I, així va ser. Des de l'any 2009 al 2016 els clients de les mútues van pujar el 9% durant la crisi, mentre la sanitat pública sofria les llargues llistes d'espera. A tot això, es va donar un abaratiment de pòlisses a causa de la guerra de preus de manera que atragués a nous usuaris.

Per a aquesta acció, el govern català, mai es va amagar. Ni va tenir problemes ni objeccions a nomenar el Conseller de Salut al senyor Boí Ruiz, que era ni més ni menys que un alt càrrec i dirigent de les mútues i clíniques catalanes. Transformant-se en el gran retallador de la sanitat pública catalana. Com era de suposar, la seva comesa consistia a demolir el sistema públic i beneficiar als seus. Per tant, no insultem a ningú si afirmem que aquests poques vergonyes es van dedicar a atacar a la sanitat del poble, per a reforçar els seus interessos i la dels seus amiguets.

Des d'ell, els altres consellers no van retallar però tampoc van tenir coratge per a tapar l'hemorràgia heretada. Tampoc van donar mostres de voler treballar i atendre els moviments socials. Tot per a no veure's lligats i que les seves maniobres es veiessin interceptades.

I en aquest moment ens trobem, amb un CAP i un hospital de referència, el Taulí, afeblits.

Als fets em remeto que la pandèmia no ha vingut a millorar res. Tot el contrari. I això que les veus favorables a millorar l'assistència primària han estat les majoritàries en tota Europa.

Ens ha portat a tenir molta més por de la que teníem, quan se'ns tanquen els CAP, ens imposen l'assistència telemàtica, ens tanquen les urgències, ens limiten l'assistència als especialistes, creixen les llistes d'espera, treballadors maltractats en l'àmbit salarial. Etc.,

Molts dels nostres éssers estimats ens van deixar, però molts d'ells podrien haver-hi sobre viscut, d'haver estat la sanitat pública ben atesa. Fins i tot bona part de nosaltres continuem estant atemorits per la precarietat que continua havent-hi en els CAP I hospitals.

I a tot això, se'ns ha sumat també que a l'hivern no podem encendre la calefacció i que a l'estiu no puguem encendre l'aire condicionat, etc.

És a dir, tenim una situació bastant difícil.


Doncs bé… Encara que sigui una mica tard, ja estem reaccionant!

Ens neguem a anar enrere. Com se sol dir, enrere ni per a agafar impuls!

Ara volem resultats. I així ho vam demostrar el 30 de juny i el dia 29 de juliol amb manifestació inclosa, i ho tornarem a dir ben alt el dia 26 d'agost en el CAP de Polinyà. No volem engrunes, volem serveis de qualitat!

No volem mantenir per més temps la situació precària de l'atenció primària i volem fer-li veure a l'administració el nostre profund descontent.

Semblarà mentida, perquè no són temps de conquestes, però aquesta vegada a Polinyà sí que celebrarem una conquesta. Una conquesta que serà molt important per a la salut dels nostres néts i nétes de Polinyà, ja que hem aconseguit per a l'Àrea Bàsica de Salut de Polinyà-Sentmenat, una nova pediatra, que farà que el mes de setembre millori substancialment el servei i es normalitzi la ràtio.

A Polinyà, ens ho hem pres molt de debò i continuem lluitant i recollint signatures entre la població, per a mostrar als responsables del CatSalut, que tenim raó i que anem a per totes.

Som conscients que la lluita és llarga, perquè els poderosos són molt forts. Però quan l'objectiu és clar i nosaltres el tenim, tot és més fàcil. No volem deixar les nostres vides en mans dels intrusos econòmics.

La lluita per una sanitat pública de qualitat sempre ha tingut al capdavant de la Conselleria, persones que mai van atendre les demandes socials. I el nou conseller Jose María Argimon, tampoc. Quan un conseller es disposa a no escoltar ni atendre els representants dels moviments socials i sanitaris de tot el territori, és evident que no pot ser un conseller respectat i de confiança per a ningú. Cap persona honesta i responsable pot fer cas omís a les quals s'estan donant en el territori.

Fer cas significa posar més metges i més personal per als CAP i hospitals. Ampliar la xarxa d'infermeria i altres especialitats necessàries, per a atendre correctament i com es mereix la societat catalana.

El senyor Josep María Argimon, no sols es nega a escoltar, sinó que s'atreveix també a contra atacar creant més tensió, amb una resolució indignant que deixa sense atendre per tres mesos a la ciutadania per a disposar del 100X100 per al Covid.

Es dóna, per tant, una divisió en tota regla, entre Conselleria i un poble que lluita per una sanitat pública de qualitat.

És obvi, que el recent conseller de Salut no ha entrat amb bon peu en la governabilitat de la salut dels catalans. Perquè amagar-se dient que no hi ha metges per a contractar a Catalunya, és una justificació barata per a no respondre a res. És evident que aquest conseller no té la confiança d'un poble que lluita, que demana confiança i diàleg.

La pregunta que ens fem és: si no escolta el poble a qui escolta aquest home? A qui representa? A les Mútues privades?

Catalunya necessita confiança. Catalunya necessita un conseller o consellera que escolti els treballadors sanitaris i els representants dels moviments socials. I si no és capaç de fer-ho, que es faci a un costat o el president el destitueixi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Polinyà diu NO a la Llei 15/97 la que privatitza la sanitat pública

  Amb 10 vots a favor i dos abstencions, els grups municipals de Polinyà, van votar a favor d’una Moció para derogar la llei 15/97. Una llei...